Roast monkfish with spinach and sweet potato…..It’s just good to be back!!!!!!!

2 – Peixe Tamboril com espinafre e batata doce…..

3-  Rape con espinacas y boniato…..

Monkfish with spinach and sweet potato by katyarichkitchen

Serves 4

Ingredients for the monkfish

  •  4 monkfish fillets
  • 8 sage leaves
  • 12 slices parma ham ( I used dry cured Spanish ham)
  • juice of half lemon
  • olive oil
  • 100 ml dry white wine
  • salt and fresh black ground pepper

Method

  1. Preheat the oven to 200 ˚C, 400˚F.
  2. Brush each monkfish with olive oil and season with lemon juice, salt and pepper.
  3. Place 2 sage leaves on each fish and wrap each tail  in 3 slices of ham.
  4. Drizzle a little bit of olive oil on the top and place in the oven for 10 minutes, reduce the heat down to 150 ˚C, add the white wine and grill it for further 5 minutes.
  5. Reduce the juice from the pan and keep warm until serve it.

Ingredients for the spinach 

  • 200 g frozen spinach
  • 1 tbsp olive oil
  • 4 thick slices of onions
  • 6 eggs white
  • 1 tsp mustard powder
  • 1 tsp hot chilli powder
  • 1/2 tsp ground nutmeg
  • 1 tsp vegetable stock powder
  • salt
  • you will need 4 individual mousse cups

Method

  1. Place the spinach in a glass baking dish. Cover with transparent film and make a few holes in the plastic for vents, heat for 5 minutes in the microwave, or until cooked. Remove, strain all the liquids.
  2.   Heat the olive oil, add the spinach and season with the mustard powder, the chilli powder, salt and nutmeg. Cook for 3 minutes and place into the mousse cups, place i thick onion sliced .
  3. Beat the eggs with salt, pepper and vegetable stock powder and pour over the spinach.
  4. Cook for 10-15 minutes, until the egg mixture is set.

For the sweet potato

  1. 3-4 sweet potatoes, depend on the size.
  2. Pell each potato and rinse them, cut into large pieces.
  3. Place all them to a saucepan cover with cold water and add 1 tsp of salt.
  4. Boiled until slightly tender but not soft, have to be a little bit hard .
  5. Rinse them with cold water, dry well with kitchen paper.
  6. Heat 2 tbsp of olive oil into a large frying pan and fry them until they are light golden.

Serve the monkfish with their juice, accompanied with spinach and sweet potato.

Bom apetite!

……………………………………………………………………

2- Peixe Tamboril com mousse de espinafre e batata doce….

Ingredientes para 4 pessoas

  • 4 files de peixe tamboril ou outro peixe branco sem espinhos
  • 8 folhas de salvia
  • 12 fatias de presunto parma
  • suco de meio limão
  • 100 ml vinho branco seco
  • sal e pimenta em grão moída
  • 2 colheres (chá) azeite de oliva

Modo de preparo

  1. Temperar o peixe com uma colher de azeite de olivas, o suco de meio limão,sal e pimenta.
  2. Estender 3 fatias de presunto, colocar duas folhas de salvia e enrolar o peixe com o presunto pincelar o azeite restante.
  3. Assar no forno previamente aquecido a 200 ˚C, por 10 mins, abaixar a temperatura despejar o vinho e grelhar por mais 5 minutos.

 Para o mousse de espinafre

  • 200 g de espinafre congelada
  • 4 fatias grossas de cebola
  • 6 claras de ovo
  • 1 colher (café) mostarda moída
  • 1 colher (café) pimenta calabresa
  • 1 colher (café) caldo de galinha o verduras
  • 1 colher (chá) azeite de oliva
  • noz moscada
  • sal e pimenta negra em grão moída
  • vai precisar de 4 formas para mousse

Modo de preparo

  1. Descongelar o espinafre na potência máxima do microondas por 5 minutos. Retirar todo o excesso de água.
  2. Aquecer o azeite de oliva, colocar o espinafre e temperar com a mostarda, a pimenta calabresa, noz moscada, sal e pimenta. Refogar por 3 minutos.
  3. Bater as claras com sal, pimenta e caldo de galinha.
  4. Montar o mousse colocando o espinafre na forminha, uma fatia de cebola e o ovo batido.
  5. Assar no forno a 200 ˚ C por 10-15 minutos, ou até que o ovo esteja cozido e levemente dourado.

Para a batata doce

  1. 3-4 batata doce, depende do tamanho, descascar e lavar bem. Cozinhar com abundante água e uma pitada de sal e cozinhar até que esteja no ponto, não muito macia, que esteja firme, passar por água fria e secar com papel toalha.
  2. Aquecer duas colheres de azeite de oliva em uma frigideira e dourar bem as batatas por todos os lados.

Servir o peixe com o mousse de espinafre e a batata doce.

Bom Apetite!

……………………………………………………………………

3- Rape con mousse de espinacas y boniato

Ingredientes para 4 personas

  • 4 colas de rape
  • 2 cucharas de aceite de oliva
  • 8 hojas de salvia
  • 12 lonchas de jamón serrano
  • zumo de medio limón
  • 100 ml vino branco seco
  • sal y pimienta negra en grano

Preparación

Precalentar el horno a 200 ˚ C.

  1. Sazonar lo rape con una cuchara de aceite, el zumo del limón, sal y pimienta. 
  2. Disponer 3 lonchas de jamón, añadir el rape con dos hojas de salvia y enrollar bien los filetes y hornear por 10 minutos, bajar la temperatura, añadir el vino blanco y continuar con el grill por mas 5 minutos.

Ingredientes para el mousse de espinacas

  • 200 g de espinacas congeladas
  • 4 rodajas de cebolla
  • 6 claras de huevo
  • 1 cucharadita de mostaza molida
  • 1 cucharadita de pimentón picante
  • 1/2 cucharadita de nuez moscada
  • 1 cucharadita de caldo de pollo granulado
  • sal y pimenta en grano molida
  • vas a utilizar 4 flaneras individuales

Preparación

  1. Descongelar las espinacas en potencia máxima por 5 minutos, quitar toda el agua.
  2. En un sartén, aquecer una cuchara de aceite de oliva, añadir las espinacas y sazonar con la mostaza, el pimentón, la nuez moscada, sal y pimienta e rehogar por 3 minutos.
  3. Batir bien los huevos con sal, pimienta y caldo de pollo.
  4. Disponer en las flaneras las espinacas, las rodajas de cebolla y las claras.
  5. Hornear 
  6. Batir bien los huevos con sal pimenta y caldo de pollo y hornear de 10-15 o hasta que las claras estén firmes y ligeramente doradas.

Para los boniatos

  1. Pelar y lavar bien unos 3-4 boniatos, cortar en trozos gruesos y cocer con agua salada hasta que estén un poco cocidos pero  firmes. 
  2. Aquecer dos cucharas de aceite en un sartén y dorar los boniatos por todos los lados.

Servir el pescado con su jugo, acompañado del mousse de espinacas y el boniato.

Buen provecho!

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